Ouddorp

Over de oorsprong van de naam is niets meer met zekerheid bekend. Sommigen hebben beweerd, dat een zekere Adriaan Ouddorp er de stichter van zou zijn. Anderen zeggen, dat de polder Diependorst oorspronkelijk de Oude Polder werd genoemd, waarnaar het dorp erin de naam kreeg van het “Oud Dorp” of “Ouddorp”. Stellig is Ouddorp het oudste dorp van het eiland Westvoorne, ouder dan Goedereede en zo kon naast deze plaats de naam Ouddorp ontstaan zijn. In de oude kerkelijke bescheiden, in onder andere de doopboeken, is er steeds sprake van het “Ouwe Dorp”.

Blaeuwe Huus

Het Blaeuwe Huus is een oude duinboerderij in het Zuid-Hollandse Ouddorp, die tot rijksmonument is verklaard. Volgens opschrift op de boerderij is deze gebouwd in 1650 op het toenmalige eiland Westvoorn. De schuur van de boerderij is gebouwd tussen 1752 en 1825.

Tijdens de restauratie werd met behulp van dendrologisch onderzoek aan de hand van de jaarringen de ouderdom van het houtskelet vastgesteld. Hierbij bleek dat dit veel ouder is dan de datum op de gevel aangeeft. Ofwel zou het Blaeuwe Huus al rond 1454 gebouwd zijn, of er zijn toen balken van een ouder gebouw gebruikt. Als men uitgaat van het bouwjaar 1454 zou het Blaeuwe Huus de oudste boerderij van Holland zijn.

Het Blaeuwe Huus wordt momenteel gebruikt door de VVV.

Centrum

Rondom de dorpskerk staan (behalve de dorpskerk, toren en raadhuis) een aantal rijksmonumenten. De straten rondom de dorpskerk zijn niet in de vorm van een ring, maar het is een vierkant met de straten: Boompjes, Raadhuisstraat, Weststraat, Hoenderdijk.

De Weststraat werd vroeger Heerenstraat genoemd, maar die naam heeft zij nooit officieel gehad. Het Herenhuis aan Weststraat 13-15 bestaat uit twee aparte huizen met een gezamenlijke voorgevel.

In het centrum vind je diverse winkels, horecagelegenheden en terrasjes. Iedere dinsdag vindt hier ook de weekmarkt plaats.

Op de hoek van het Ouddorps Raad en Polderhuis ia een openbaar kraanwatertappunt in 2017 gerealisseerd door Evides Waterbedrijf.

De Mekkerstee

De Mèkkerstee is een geitenboerderij in Ouddorp die is opgezet om mensen met een licht verstandelijke handicap of psychosociale problemen een zinvolle dagbesteding te bieden.
Als bezoeker word je een uitgebreid scala aan activiteiten aangeboden, zoals een bezoek aan de geitenstal. De melkopbrengst van de geiten wordt gebruikt voor het maken van kaas en ijs en dit alles volledig in eigen beheer. Een interessant proces waar je uiteraard meer over te weten zult komen tijdens een bezoekje aan de Mèkkerstee.

Het inpandige restaurant biedt tevens de gelegenheid om rustig van een kopje thee of koffie te genieten met cake of een Ouddorpse specialiteit. Je kunt er ook heerlijk lunchen. In de bijbehorende winkel vind je een uitgebreid biologisch assortiment, met daarin natuurlijk de eigengemaakte geitenkaas.

Haven van Ouddorp

De haven van Ouddorp werd in 1860-1861 aangelegd en is in de loop van de tijd uitgebreid met een los- en laadplaats. Vroeger was het een vissershaven, tegenwoordig wordt de haven gebruikt als jachthaven. Er is ook een goed uitgerust reddingsteam, dus mocht je zelf willen varen en je komt in de problemen, dan zijn ze snel ter plaatse!

De haven is ieder jaar rondom Sinterklaas ook hét punt waar Sint vanaf de Grevelingen zijn intocht doet!

Molens

Er zijn in Ouddorp twee molens. Het zijn beide korenmolens. Molen “De Hoop” is gelegen aan de Molenweg. Molen De Zwaan bevindt zich aan de Dorpsweg. In 1909 werd aan het Hoge Pad een Windmotor gebouwd om water op te pompen voor de Tramlijn Middelharnis – Ouddorp. Deze werd De Watermolen genoemd in de volksmond en is in de jaren ’50 van de 20e eeuw gesloopt.

Raad- en polderhuis

Het oude raad- en polderhuis is nu een museum met een vaste presentatie. Hier wordt de geschiedenis verteld, het ontstaan van het unieke landschap, de mooie natuur, de visserij, het dialect en de klederdracht van Ouddorp. In de raadzaal zijn telkens wisselende exposities.

Daarnaast doet het gebouw dienst als bibliotheek.

Op de hoek van het gebouw is een openbaar kraanwatertappunt gerealiseerd door Evides begin maart 2017.

RTM museum

De stichting van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, kortweg de RTM, heeft veel te bieden. Je kunt onder andere met een gerestaureerde tram een schitterende rit maken van ongeveer een uur. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en het duinlandschap. Dé manier om te ervaren hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar de eilanden was geregeld.

In het museum is er een expositie van oude foto’s en voorwerpen en in de remise kun je het oude gerestaureerde trammaterieel bezichtigen. Ook de restauratiewerkplaats is te bezoeken. Kortom, de RTM is een bezoek ruimschoots waard!

Regelmatig worden er speciale dagen georganiseerd, waarbij hele bijzondere en oude trams (en bussen) aan de dienstregeling deelnemen.

Vuurtoren Westhoofd

De Vuurtoren Westhoofd staat in de duinen bij de Groenedijk. De vierkante bakstenen toren is in 1947-1950 gebouwd en heeft een hoogte van 56 meter. In 2007 werd de vuurtoren erkend als Rijksmonument. De toren is bemand en nog niet geopend voor publiek. In 1862 stond er al een gietijzeren toren op het eiland Goeree. In 1911 werd de vuurtoren vervangen door een toren van gewapend beton. Op 5 mei 1945 hebben de Duitsers de vuurtoren van gewapend beton vernietigd. Het optiek was al eerder veilig gesteld en wordt momenteel gebruikt op de vuurtoren van Ameland. Het lichtkarakteristiek is drie schitteringen per 15 seconden. Het licht heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela en een zichtbaarheid van 30 zeemijlen.

Goedereede

Het centrum van Goedereede is een bezienswaardigheid op zich. De los van de kerk  staande toren, de travalje waarin vroeger de paarden werden beslagen, smalle straatjes, prachtige oude gebouwen aan de Markt en de terrasjes vormen samen een bijzonder pittoresk stadje. Het is dan ook in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Het beeld van Goedereede wordt beheerst door de toren. Bekijk ook zeker eens het natuurgebied De Kwade Hoek.

Natuurgebied de Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een getijdengebied en werd vroeger ‘de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming. In dit gebied groeien verscheidene soorten planten zoals lamsoor en echt lepelblad. Er broeden ook verschillende vogels, zoals de grutto, kluut en tureluur. Verder zitten er veel zang- en trekvogels, vanwege de vele struiken met besjes. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en er zijn fietspaden, tevens geschikt voor rolstoelen. Er zijn in het seizoen excursies mogelijk (zie de evenementenlijst en het foldertje bij de VVV), wel vooraf aanmelden bij VVV Ouddorp.

Torenmuseum

Torenmusem

De toren van Goedereede dateert uit 1111 en deed dienst als vuurtoren.
Door middel van een wenteltrap in de noordoost hoek kom je op de eerste verdieping, waar zich een miniatuur van de oude vuurtoren van Ouddorp en een aantal oude voorwerpen bevinden.
Op de tweede verdieping bevindt zich een oud torenuurwerk en het orgel om het carillon te bespelen.
Het carillon bevindt zich op de derde verdieping en is regelmatig te beluisteren.
Uiteindelijk kom je op het dak vanwaar je – met helder weer – van een schitterend uitzicht over de kop van Goeree geniet.

Stellendam

De Voorstraat vormt de centrale as van het dorp die, net als in andere soortgelijke straatdorpen in Zeeland, haaks op de voormalige zeedijk staat. De 19e eeuwse witte molen Korenlust torent er hoog bovenuit. Als de blauwe wimpel wappert, is het mogelijk de molen te bezoeken. Door de visafslag geniet Stellendam landelijke bekendheid. Op vrijdag meren de vissersschepen in de buitenhaven af en wordt de vangst direct verhandeld. De Stellendamse garnalen zijn vermaard.

Haringvlietsluizen

De Haringvlietsluizen liggen tussen de Noordzee en het Haringvliet. De sluis houdt gevaarlijk hoogwater vanaf de zeekant tegen. Ook wordt met de Haringvlietsluizen het waterpeil van het gebied tussen Stellendam en Dordrecht gereguleerd: 24 uur per dag, 7 dagen per week worden de sluizen bediend. Het water van 3 grote rivieren moet via het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg naar zee worden afgevoerd. Op grond van voorspellingen vanuit Lobith wordt berekend hoeveel kubieke meter water door de schuiven moet, welke schuiven er open moeten en hoe ver. Een andere belangrijke functie van de Haringvlietsluizen is het reguleren van het waterniveau voor een vlotte en veilige doorgang voor de scheepvaart bij Moerdijk. De sluizen sluiten het Haringvliet van de Noordzee af, waardoor het Haringvliet zoet is en weinig getij heeft. Het zoete water is gunstig voor de landbouw, tuinders en voor ons drinkwater. Een gevolg hiervan is dat vissen als zalm en zeeforel niet meer naar hun stroomopwaartse paaigebieden kunnen komen. Daarom werden er in 6 pijlers een soort vissluisjes gebouwd. Dat bleek niet genoeg. In Europees verband zijn er afspraken om meer vis de kans te geven de rivieren op te zwemmen. Daarvoor zullen enkele sluisdeuren bij opkomend water even op een kier worden gezet. Begin januari 2019 zijn de sluizen geopend zodat er nu ook zout Noordzeewater het Haringvliet kan instromen.
Bron: BeleefDeDeltaRoute.nl

Stellendamse haven

Stellendam heeft van oudsher te maken gehad met de visserij. Hier werd vroeger niet veel mee verdiend en toen diende het oude haventje van Stellendam vooral voor het verladen van allerlei landbouwproducten. Na verloop van tijd is dit veranderd en met de komst van de Deltawerken is de haven een echte vissershaven geworden.

Vissershaven en visafslag

In 1971 is in het kader van de Deltawerken een binnenhaven in Stellendam aangelegd. De visserij mag van deze haven onbeperkt en ongehinderd gebruik maken. Stellendam is een echt vissersplaatsje en de bedrijvigheid in de vissershaven en de plaatselijke visafslag zijn dan ook zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Het lossen van de vangsten en het aanvoeren op de vismijnen levert vaak spectaculaire beelden op. De meeste kans van slagen heeft u op donderdagmiddag en vrijdagmorgen; de toegang is echter op eigen risico! Jaarlijks wordt gemiddeld 9.000 ton platvis en 1.800 ton rondvis door de afslag verhandeld. De gemiddelde jaaromzet bedraagt ca. 36 miljoen euro. Ook de Stellendamse garnalen vormen een belangrijke bron van inkomsten.

Zeehondenopvang Aseal

A Seal Zeehondenopvang

Echte zeehonden bekijken van heel dichtbij: dat is mogelijk bij A Seal in Stellendam. Je komt van alles te weten over de verschillende zeehonden die leven in het gebied en je kunt zien hoe de vele vrijwilligers de dieren dagelijks verzorgen. De ruimte is zo opgezet dat het voelt alsof je in zee bent. Klimmen op zandbanken of genieten van het mooie uitzicht en door goed te kijken in de boeien en aangespoelde zeecontainers ontdek je allerlei leuke weetjes over het redden van mens en dier.