Stranden

Webcam Brouwersdam

 

 

Ouddorp heeft door zijn ligging op de kop van Goeree-Overflakkee rondom vele kilometers strand, waar het heel goed toeven is. Doordat er op veel plaatsen strandtenten zijn kan ook het inwendige van de mens aan zijn trekken komen. Mede door zijn uitgestrektheid is er genoeg plaats voor iedereen. Ook zijn er veel parkeerplaatsen, die gratis en goed bereikbaar zijn. Grote delen van het strand worden door de reddingsbrigade bewaakt. Het Ouddorpse strand is niet alleen geliefd bij zonaanbidders uit binnen- en buitenland, maar ook allerlei wind- en watersporters weten onze kust het hele jaar door te vinden. Er zijn een aantal stukken breed strand aangewezen, waar goed gevliegerd kan worden, zowel met als zonder strandbuggy.

Blauwe vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Op de Kop van Goeree zijn het Noordzeestrand (Westerduinpad) en de Brouwersdam in het bezit van de Blauwe Vlag, evenals Marina Port Zélande. De Blauwe Vlag is slechts één jaar geldig, dus een nationale jury beoordeelt ieder jaar opnieuw of de stranden en jachthavens aan de kwaliteitseisen voldoen. Meer informatie kun je vinden op www.blauwevlag.nl.

Eb en vloed

Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. Omdat de aarde draait, om haar eigen as en om de zon, is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt steeds verschillend. Het water gaat dus steeds een andere kant op, waardoor hoog- en laagwater elkaar afwisselen. Dit noemen we astronomisch getij.
Het ritme van eb en vloed noemen we een getijcyclus en deze duurt 12 uur en 25 minuten. Aangezien de bewegingen van de aarde en de maan heel constant zijn, is het ritme van eb en vloed dat ook. Het is in Nederland 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater per 24 uur en 50 minuten. Met dit ritme hebben we normaal gesproken te maken. Dat wil zeggen: als er geen bijzondere weersomstandigheden en/of andere factoren in het spel zijn. Het astronomische getij kunnen we met een redelijke nauwkeurigheid jaren vooruit voorspellen.
De tijden waarop het hoog- en laagwater is aan de Nederlandse kust, lopen sterk uiteen. Het getij verschuift in bijna 12 uur van het zuidwesten naar het noordoosten van Nederland. Ook kan er op de ene lokatie een veel groter hoogteverschil zitten tussen de hoog- en laagwaterstand. In Zeeland is dit verschil het grootst. Vanaf daar neemt het in noordelijke richting geleidelijk af, tot in de buurt van Den Helder. Hier zit dus het minste verschil tussen de waterstanden bij hoog- en laagwater. Vanaf Den Helder neemt het verschil in oostelijke richting weer toe.
Wil je over dit onderwerp nog meer lezen, raadpleeg dan de website van Rijkswaterstaat.

Bron: Rijkswaterstaat.nl

Beachsportvelden

Beachsportvelden

Op het strand in Ouddorp en aan de Brouwersdam zijn drie unieke permanente beachsportlocaties gerealiseerd. Ook bij wat minder wind is de Brouwersdam daardoor een perfecte sportieve uitvalsbasis. Op de beachsportvelden kun je bijv. beachvolleybal, beachsoccer en beachtennis spelen. De locaties zijn te gebruiken door lokale bewoners en door gasten die de Brouwersdam bezoeken.

Quality Coast Gold

De Kop van Goeree, met de plaatsen Ouddorp, Goedereede en Stellendam, heeft in juni 2013 de hoofdprijs gewonnen, namelijk Quality Coast Gold! Dit is het Europese keurmerk voor duurzame ontwikkeling van kustgemeenten. En in 2015 en 2017 is dit weer gelukt. Een Platinum Award verkregen in 2018 en 2019 voor de schoonste stranden van Nederland. Om meer hierover te lezen kun je terecht op Qualitycoast.info onder de zoekterm Goedereede. Een heel leuk stuk over Goeree-Overflakkee staat ook op Good Travelguide.

Reddingsbrigade

De Ouddorpse Reddingsbrigade bewaakt gedurende het zomerseizoen twee stranden, namelijk het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam (strand De Kous) en het strand bij ’t Flaauwe Werk. Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand. In de reddingsposten die hier aanwezig zijn, zijn tevens eerste hulpposten geïntegreerd. Iedereen dient de adviezen en aanwijzingen van de strandwachten van de Reddingsbrigade op te volgen.
De Ouddorpse Reddingsbrigade is telefonisch te bereiken via 0187-681849.

KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij redt mensen op zee en op de ruime binnenwateren. Op de Kop van Goeree zijn er 2 KNRM-stations aanwezig, namelijk één in de buitenhaven van Stellendam (naast de visafslag) en één in het oude haventje van Ouddorp (aan de Grevelingen). Professioneel opgeleide vrijwilligers zetten zich dag en nacht in voor hulpverlening als er mensen op het water in nood zijn. Deze hulpverleningen zijn kosteloos. De Maatschappij wordt dan ook in stand gehouden door donateurs. Donateur worden, of meer informatie willen weten, zie de website www.knrm.nl.

Strandopgangen

Strand Brouwersdam/Port Zélande
Strand De Kous
Strand Brouwersdamduinpad
Strand Trailerhelling
Strand ’t Gorsje
Strand Vrijheidsduinpad
Strand Vuurtoren
Strand 3e Blok
Strand Noordweg
Strand Langedijk
Strand Westerweg
Strand Flaauwe Werk
Strand Westerduinpad
Strand Oosterduinpad
Strand Waterleiding
Strand Kwade Hoek

Strandregels

De Kop van Goeree heeft ruim 25 kilometer strand. In zo’n groot gebied zijn op een mooie dag vele duizenden badgasten aanwezig. Om te voorkomen dat recreanten met verschillende doelen elkaar tot last zijn, zijn een aantal veiligheidsregels van toepassing. Ook zijn er faciliteiten op het strand aanwezig om de veiligheid van de strandbezoeker te vergroten.
Overal langs het 25 kilometer lange strand is het toegestaan te zwemmen en te baden. Maar het is niet overal even veilig en niet alle stranden zijn bewaakt. Er zijn twee reddingsposten aanwezig op het Ouddorpse strand en wel aan de buitenzijde van de Brouwersdam (strand De Kous) en op het strand bij ’t Flaauwe Werk.

Honden op het strand

Het is van 1 mei tot 1 oktober van 09.00 tot 19.00 uur tussen de kilometerpalen 9.50 en 11.50 en tussen de kilometerpalen 21.20 en 23.00 (het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam bij strandpaviljoen De Kous) niet toegestaan om uw hond mee te nemen naar het strand. Buiten deze zones dienen honden te zijn aangelijnd. In de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei mogen honden wel los op alle stranden.

Paardrijden
Het is van 1 mei tot 1 oktober tussen 09.00 tot 19.00 uur niet toegestaan om met paarden, pony’s of andere rijdieren het strand te betreden. In de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei mogen rijdieren ook overdag op de stranden.

Surfen
Het is verboden de surfsport te beoefenen tussen de kilometerpalen 06.00 en 11.50.

Gemotoriseerde watersport
Het is verboden om met een vaartuig (motorboot, jetski) vanaf het strand in zee te gaan en te varen. Dit is alleen toegestaan (met uitzondering van jetski’s) bij het strand ‘trailerhelling’. De afstand tussen het vaartuig en het strand moet over de gehele lengte van de kust een afmeting hebben van 100 meter, gemeten vanaf de laagwaterlijn.

Windsporten
Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren vallen onder de categorie extreme sporten, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom zijn twee aparte zones ingericht voor het beoefenen van deze extreme sporten:

  • Op het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam: de strook vanaf strandpaviljoen De Kous tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland.
  • Het strand tussen strandopgang “Duinpad 3e Blok” en de strandopgang aan de Langedijk.

Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand.

Doe mee, verlos de zee

Doe mee, verlos de zee! is een initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken.

Om dit te bereiken worden – in samenwerking met lokale kustbeherende instanties – bij strandopgangen mooie houten jutbakkenplaatsen geplaatst die uitnodigen tot meedoen! Waar (nog) geen bakken staan beginnen zeeafvalbergen, en wordt u uitgenodigd hieraan mee te bouwen, of om gewoon zelf een bak neer te zetten!

Af en toe zijn er schoonmaakacties op het strand. De initiatiefnemers juichen dit vanzelfsprekend toe, en vinden daarbij dat een Jutbak zorgt voorcontinue prikkeling, actie en bewustwording van een groter publiek. Iedereen kan op elk moment zijn steentje bijdragen! Kijk voor meer infomatie op www.verlosdezee.nl.

Honden

Hondenbezitters opgelet! Uw viervoeter geniet aan het strand. Lekker rennen en spelen op het strand en / of in het water. Het is van 1 mei tot 1 oktober van 09.00 tot 19.00 uur tussen de kilometerpalen 9.50 en 11.50 en tussen de kilometerpalen 21.20 en 23.00 (het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam bij strandpaviljoen Brouw) niet toegestaan om uw hond mee te nemen naar het strand. Buiten deze zones dienen honden te zijn aangelijnd. Vóór 9.00 uur en ná 19.00 uur mogen de honden los op het strand! Klik hier voor een overzicht van de stranden (met locatie waar deze stranden zich bevinden) waar honden wel / niet zijn toegestaan. Door “Honden (aangelijnd) toegestaan” aan te klikken aan de rechterzijde van de pagina ziet u enkel de stranden waar uw viervoeter van harte welkom is.

Wilt u een fotoshoot met uw hond op het strand? Kijkt u dan eens op de website van Thanq.eu, dankbare hondenfotografie.