Vier kasten met honingbijen geplaatst op De Mekkerstee

Investeren in duurzaamheid. Passie voor de natuur toegespitst op biodiversiteit en het welzijn van de honingbij. Dit alles kreeg dinsdagmorgen gestalte bij het plaatsen van een viertal bijenkasten op de biologische geitenboerderij/kaasmakerij De Mekkerstee van Piet den Hertog aan de Hofdijksweg in Ouddorp.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

André Koudstaal, eigenaar van Het Bijenhuis in Wageningen, was samen met imker Leo Gensen naar Ouddorp gereden om daar de – door Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden geadopteerde kasten – een uniek plekje te geven. Dat is aan het eind van de pluktuin op De Mekkerstee. In een ruime klaverweide. Jan Verhage, adviseur coöperatie en duurzaamheid van de Rabobank, mocht daar voorzichtig de honingbijen laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Het gaat hier, als de bijen op sterkte zijn, om 40 tot 50.000 honingbijen.

Banking for food
Niet alleen in Ouddorp, maar ook in Dirksland (in natuurgebied bij Kees van Duijn) en in Numansdorp (perengaard familie Zevenbergen) adopteerde de Rabobank dinsdag respectievelijk 2 en 4 kasten met honingbijen. Jan Verhage onderbouwt de adoptie van de bijenkasten. Hij verwijst daarbij naar Banking for food, de visie van de bank op landbouw en voedsel voor meer dan 9 miljard mensen in 2050. De uitdagingen op genoemde velden zijn groot. De bank ziet het als haar opdracht om bij te dragen aan het duurzamer voeden van de wereld. Dit door economisch succes en groei te faciliteren van klanten en de gemeenschappen waarin zij opereren. Support voor ondernemers, boeren en tuinders om hen in staat te stellen efficiënter en duurzamer te produceren”.

Ambassadeur
André Koudstaal uit Sommelsdijk, die overigens ook elders op het eiland dinsdag bijenkasten mocht plaatsen, nam twee jaar geleden Het Bijenhuis in Wageningen over. In zijn enthousiasme voor bijen en alles wat daar raakvlakken mee heeft, is deze ambassadeur in zijn promoting nauwelijks te stoppen. Samengevat in één zin: Hij zet zich in om de bij te redden. In zijn grote shop in Wageningen is alles te verkrijgen. Informatie over bijenkassen en hoe men tot honingproducent komt. André vertelt: “Naast de honing uit eigen imkerij, kopen wij ook honing van geselecteerde Nederlandse imkers. Imkers met passie voor bijen en oog voor kwaliteit. Door het geven van een FairPrice voor zijn/haar honing, is de imker in de gelegenheid te investeren in bijen. Zo draagt de imker direct bij aan de bestuiving en dus voor een vergroting van de Nederlandse biodiversiteit en het welzijn van de honingbij”.

Attractief
De bijenkasten maken vanaf nu dus ook onderdeel uit van de zich voortdurend uitbreidende duurzame faciliteiten van De Mekkerstee. Den Hertog past voorzieningen up tot date aan en breidt het aanbod zorgvuldig uit. De geitenboerderij trekt een steeds groter aantal bezoekers. Jong en senior, met een accent op gezinnen/families, heeft deze attractie omarmd. Dat niet alleen. Toeristen en recreanten brengen er tijdens hun verblijf in Ouddorp graag enkele uren door. Nieuwsgierig bij de kaasmakerij, voor een inkoop in de landwinkel en of het melken van de rond 650 geiten. Dat alles afsluitend met een hapje en/of ijsje in het restaurantdeel en de ontvangstruimte. Voor ontspanning en het genieten bij de vele dieren van geiten tot varken, van kippen tot cavia’s en niet te vergeten de speelwerktuigen voor de kinderen. Den Hertog wijst op een succesvolle invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zorg voor de medemens. Ook op het accent van duurzaamheid (waaronder zonnepanelen). De inzet heeft al vele keren geleid tot awards, gecertificeerde producten en prijswinnende kazen. Productie van biersoorten staat in de pijplijn.

Nederland Zoemt
Het afgelopen weekeind was de nationale bijentelling georganiseerd. Maar door het koude weer/de lage temperatuur werd besloten deze actie – Nederland Zoemt – tot en met vandaag (vrijdag 19 april) te verlengen. Spotters konden hun tellingen via de website aanreiken. Het ging hier om een actie o.a. met support van de Nationale Postcode Loterij. Met als doelstelling het structureel vergroten van het voedselaanbod en nestgelegenheid voor de wilde bijen. In ons land zijn er 358 verschillende bijensoorten. De top drie zijn de honingbij, de aardhommel/veldhommel en de rosse metselbij.

Gidsje
De bij in de natuur is voor ons belangrijk. Voor rond 80 procent van de planten waar wij van eten is de bestuiving afhankelijk van bijen. Geconstateerd wordt dat het minder goed gaat met de populatie. In de loop der jaren zijn al 34 soorten verdwenen en 188 bijensoorten, rond de 50%, wordt bedreigd. In de maanden april en mei kan men in en rond tuinen 20 wilde bijensoorten aantreffen. Via de website (bijentelling) vindt men een gidsje om te kunnen zien welke wilde bijen het zijn.

info@bijenhuis.nl | andrea@koudstaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *