Blijft Ouddorp authentiek!!!

Ouddorp…….mooi…..maar ook bedreigd

De rust keert weer voor even (een beetje) terug in Ouddorp en omgeving, de meivakanties zitten er weer op. Vooral de eerste week was goed te zien hoe ontzettend druk het met mooi weer in Ouddorp kan zijn. Logisch ook, want dit mooie dorp met zijn bijkans nog mooiere omgeving is, met name bij mooi weer, een eldorado voor iedereen, die op zoek is naar rustig genieten.

Fietsen, wandelen, een dagje strand, een rondgang door het mooie dorp, genieten van de sfeer en vooral van al het moois, dat de natuur te bieden heeft daar zitten wel een paar grote MAARS aan: de toerist, die komt voor eenvoudig genieten, wordt steeds meer verdrongen. Mooie en supergezellige “sociale” kampeerterreinen zijn in hoog tempo opgeofferd aan geldzucht. Men noemde dat graag een “kwaliteitsslag”, maar waarschijnlijk bedoelde die “men” daarmee de kwaliteit van de inhoud van de portemonnaie.

De eenvoudige, maar liefdevol onderhouden stacaravans van allerlei soort en grootte, met een klein, maar minstens even liefdevol tuintje met wat gras en geraniums. Met heel veel sociale contacten tussen bewoners, die jarenlang naar hun vaste stekkie kwamen. Vaak het hele seizoen, die daardoor anderen tegenkwamen en opzochten…. Dat mocht niet meer…”geen kwaliteit”…volgens politici en ondernemers.

Dat moest dus weg en in plaats daarvan moesten er stenen huizen komen. Veel van hetzelfde, dezelfde tuintjes of helemaal geen tuin, alles uniform. Luxe, onbetaalbaar voor de ‘gewone’ man en onbereikbaar, maar ook ongewenst voor de ‘gewone’ toerist. Goed voor beleggers maar vaak leegstaand, kijk bijvoorbeeld naar Punt West.
Voormalige kampeerterreinen veranderen langzaam maar zeker in steen, steen en nog eens steen. Zo ook het voormalige kampeerterrein van de Klepperstee…weg met gezelligheid, weg met de natuur….

Afgelopen week een alarmerend bericht van wetenschappers van over de hele wereld: In hoog tempo dreigt de natuur het helemaal af te gaan leggen. Meer dan een miljoen diersoorten dreigen uit te sterven. In ons land waren en zijn er al berichten over het uitsterven van de insecten, van de bijen, van de (weide-) vogels. Maar ja, wie maalt daarom, als de portemonnaie steeds meer gevuld raakt. Voor de flauwekul leggen we kleine zandheuveltjes aan met een bosje helmgras er op…fijn voor die insecten. Hopelijk keert eens de wal het schip. Maar, zowel de politieke alsmede de ondernemersgeluiden stemmen nog steeds niet vrolijk.

Laten we als liefhebbers van Ouddorp, bewoners en bezoekers, duidelijk zijn, nu en straks: Behoud het mooie, het authentieke, het cultuurhistorische… Behoud Ouddorp en de mooie, heerlijke maar ook dringend noodzakelijke natuur

We sluiten af met een wat vrolijkere noot:

Ouddorp viert Moederdag

Komende zondag is het weer Moederdag. Een van de mooiste dagen van het jaar. De dag, waarop de belangrijkste mens van de wereld in het zonnetje wordt gezet…moeder.

Hopelijk hebben alle kinderen, van alle leeftijden, de moeite genomen om iets te maken of te bedenken of te kopen om hun moeder eens extra in de schijnwerpers te zetten. Maak er met elkaar een heerlijke dag van, ontbijtje op bed of een gezellige brunch in het dorp of buiten het dorp in een van de gezellige strandtentjes of restaurantjes. Een mooi of vooral lief cadeautje, een bosje bloemen of een mooie plant voor op het terras of het balkon…en vooral een overdosis aan kussen, omhelzingen en hel veel liefde. Moeder in het zonnetje, waarschijnlijk ook letterlijk, want het belooft droog en zonnig te worden. Geniet er van, met moeders en met zijn allen!!!

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *