Heerlijke weekenden in Ouddorp, Hemelvaart en Pinksteren

Twee fijne weekenden voor de boeg voor ons allemaal. Eerst het heel lange weekend, dat start met Hemelvaartdag op donderdag 30 mei en omdat heel veel mensen de vrijdag daarna een verlofdag nemen of omdat bedrijven die vrijdag sowieso gesloten zijn, lekker lang duurt. En een week later het lange weekend van Pinksteren. Voor de gelovigen onder ons zal dat aspect, de reden waarom ooit in ons land voor deze bijzondere dagen speciale vrije dagen zijn gemaakt, natuurlijk de eerste en wellicht de enige reden zijn om deze dagen heel speciaal te vinden.

Voor de niet gelovigen is de betekenis van deze dagen of langzamerhand wat wegge-ebt of is er nooit een geloofsaspect geweest. Voor het overwegend kerkelijke Ouddorp is die betekenis er natuurlijk juist wel, terwijl voor de vele duizenden toeristen, zowel de dagjesmensen als de vaste gasten alleen de vrije dagen tellen.

Dat zou mekaar kunnen bijten, maar dat hoeft helemaal niet. Dat hangt gewoon af van hoe we met elkaar omgaan, hoe we elkaar met respect benaderen en behandelen. En zo’n instelling en opstelling is in het mooie Ouddorp en zijn prachtige omgeving heel goed mogelijk en dat lukt ook over het algemeen nog steeds behoorlijk goed. Laten we dat vooral zo houden.

Ouddorp en de omgeving daarvan zijn met dit soort vrije dagen altijd (extra) druk. Lange weekenden zijn natuurlijk overal lekker, maar het lijkt soms wel alsof dat speciaal het geval is in deze omgeving. En laat het nou ook nog eens hartstikke mooi weer worden. De donderdag van Hemelvaart zal het nog veranderlijk weer worden, maar daarna wordt het droog, zonnig en zelfs warm.

Ideaal weer om van het “buitengebeuren” te gaan genieten. Natuurlijk is daar het strand, de zee, de duinen en voor de liefhebbers de terrasjes bij de mooie strandpaviljoens. Genieten van iets lekkers, kijkend naar de drukte op de zandvlakten of naar de zon, die langzaam ondergaat in de zee.

Maar de natuur rond Ouddorp is nu ook op zijn allermooist. Alles loopt uit of staat volop in bloei en er is heel veel jong spul in de weilanden en de weitjes. Dus fietsen en wandelen zijn voor deze mooie dagen een hele goede optie. (voor Hemelvaartdag wellicht aan te raden toch iets van een poncho of opvouwparapluutje in de tas of fietstas mee te nemen…je weet het maar nooit!!).

Ouddorp is er in ieder geval helemaal klaar voor: Laat de recreanten maar komen, winkeliers, de horeca, zwembaden en (fiets)verhuurbedrijven…de toerist zal met open armen worden ontvangen. Want de Ouddorper is ontzettend gastvrij en de Ouddorper is ook blij met de toerist. Het valt te hopen, dat de toerist die echt “op de bonnefooi” komt ook nog tijdig een standplaats kunnen vinden, want dat wordt in de omgeving van Ouddorp wel steeds moeilijker. Dat is al helemaal het geval met Hemelvaartsweekend, traditiegetrouw het drukste weekend van het jaar.

En dat brengt ons weer terug bij het begin: Laten we met zijn allen ervoor zorgen, dat we allemaal fijne dagen beleven met ruimte en respect voor elkaar…dan gaat het zeker lukken en worden het heel fijne dagen.

Een beetje sombere noot aan het einde van dit stukje is wel op zijn plaats: Dit is de laatste week en dan is voor veruit de meeste vissers het pulsen verboden en moeten ze terug naar de traditionele visserij. Weg miljoeneninvesteringen en weg de eigen heel grote inzetvoor het milieu en voor de natuur, een bitter gelag. Het is gewoon niet eerlijk…maar het is helaas ook niet anders. Laten we hopen, dat het getij in Europa zeer snel verandert en laten we onze vissers ondertussen waar mogelijk mentaal steunen.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *