Ouddorp, weer eens wat anders

Schitterend weer in het Hemelvaartweekeinde zorgde voor een absolute topdrukte in Ouddorp en omgeving. Gelukkig heeft mooi weer – meestal – een heel positieve invloed op het humeur van mensen en daardoor ook op het gedrag. Want het was heeeeel druk, maar ook heeeel gezellig. Hopelijk wordt het met het Pinksterweekeinde ook weer zo. Druk en gezellig, want zo hoort het te zijn in ons mooie dorp. Over het weer moeten we helaas zeggen, dat het “een ietsje minder mooi” wordt dan in het afgelopen weekeinde, maar als het droog is en de gemiddelde zomerse temperaturen worden gehaald, dan is het goed.

De openstelling van de vuurtoren moet helaas worden uitgesteld vanwege een bezwaar van een omwonende. De bewegwijzering is al helemaal aangebracht, maar “ergens” is er iets misgegaan in de communicatie.  Jammer, maar helaas is dat vaker het geval bij onze gemeente: Men voldoet aan de wettelijke informatieplicht door (kleine) publicaties in de lokale kranten, maar – zeker in dit geval met zo weinig omwonenden zou een andere, wat ruimhartiger aanpak waarschijnlijk ervoor gezorgd hebben, dat dit probleem vooraf was opgelost. Een trekker van jewelste blijft hierdoor (voorlopig) gesloten, en dat aan de vooravond van het hoogseizoen.

De opknapbeurt van de Vrijheidsweg nadert zijn afronding. De meningen over deze opknapbeurt zijn sterk verdeeld. Kunstmatige heuveltjes duinzand met daarop bosjes helmgras hebben het natuurlijke struweel vervangen en kunstmatige “op-de-kop-bomen” geven eerder een totaal onnatuurlijk effect dan dat je er een “fijn, natuurlijk Ouddorp-gevoel” bij krijgt. Wat echt stoort is het feit, dat de bewegwijzering helemaal is toegespitst op de “bekende (grote)” recreatiebedrijven. (Hebben zij de kosten van de opknapbeurt voor hun rekening genomen of krijgen zij “vriendjes-voorkeursbehandeling”??). Jammer voor al die “kleine” recreatieondernemers en zeer zeker voor de zoekende toerist…

Fietsstraten

Een nieuw fenomeen gaat zijn intrede doen in Ouddorp, de fietsstraten. Dat zijn straten, waarop de fietser “heer en meester” is en de automobilist een gast. De Bokweg (met een hoveniersbedrijf), de Dijkstelweg (met verschillende agrarische en andere bedrijven), overgaand in de Klepperweg tot aan de Lange Dijk en de gehele Westerweg zouden een fietsstraat moeten worden. Wat heel sterk opvalt is, dat alles begint vanaf de Klepperstee (die krijgt een andere naam), de Ridderstee en Ouddorp Duin. Een wijsgeer zei ooit: “Er bestaat geen toeval”. Wat een fantastische wijsgeer.

Als je al de Dijkstelweg zou nemen zou je de gehele Dijkstelweg nemen en aansluitend de Klarebeek, omdat hier veel meer campings aan liggen (NB: de Westerweg is de belangrijkste toegangsweg naar al deze campings). Als dit zo doorgevoerd wordt, dan wordt er heel veel druk gelegd op de omwonenden, en diegene die hun bedrijf hebben liggen aan de Dijkstelweg en begin Westerweg.

Alternatief zou zijn om van de Oude Nieuwlandse weg een fietsstraat te maken. Hieraan liggen meerdere recreatieterreinen en niet 1 ondernemer die niet gerelateerd is aan recreatie. Ditzelfde geldt voor de Koolweg en de Dirkdoensweg. Deze laatste weg is al voorzien van fietsstroken en loopt door tot bijna in het centrum.

Want als fietsers weten, dat zij “ergens eigen rechten” hebben, dan nemen de meesten die ook volledig. Wat dat betreft is er geen verschil tussen Amsterdam en (toeristisch) Ouddorp. Op dinsdag 25 juni a.s. van 19.00 uur tot 20.30 uur is hierover een informatieavond in de Dorpstienden.

Een laatste puntje: De procedures tegen plan Bad Oost zijn inmiddels gestart. We wachten het verloop daarvan af en houden je op de hoogte van eventuele ontwikkelingen in deze…..

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *