Ouddorp, het weer,…..de politiek en andere onvergelijkbaarheden

In tegenstelling tot vorig jaar is er dit jaar geen sprake van een constante, mooie, droge en warme weerssituatie. Het is dit jaar meer hollen of stilstaan. De ene dag is het tropisch warm en de andere dag is het meer dan tien graden kouder met onweer en stortbuien. Voor de gemiddelde toerist is dat niet altijd gemakkelijk, want plannen wordt daardoor een stuk moeilijker.

Toch, als je zo terugkijkt, dan is het net of we het met de weekeinden nog niet zo slecht getroffen hebben. We hebben al diverse heel mooie weekeinden achter de rug en ook het komende weekeinde belooft weer veel mooi, warm en droog weer. Dus laat die paraplu en die plastic poncho maar thuis, evenals de regenlaarzen en ga kort gebroekt en goedgemutst op pad door de mooie natuur in de omgeving van Ouddorp. Of wandel of slenter op je dooie akkertje door t mooie dorp met een heerlijk schepijsje in de hand. En laat wat later in de middag het vermoeide lijf tot rust komen op een mooi en gezellig terrasje voor een heerlijke dorstlesser.

De politiek is helaas veel rechtlijniger dan het weer. Nog steeds wordt er geen duidelijk “ho is ho” gezegd. Het “genoeg is genoeg”, dat alle rechtgeaarde Ouddorpers, maar ook heeeeel veel vaste gasten en regelmatig terugkerende toeristen met enige wanhoop uitbrengen, wordt door College en Raad niet opgepakt, laat staan tot uitvoering gebracht. De uitgestippelde beleidslijnen en plannen van aanpak nodigen als het ware uit tot het (liefst zo snel mogelijk) indienen van aanvragen voor bouwvergunningen, aanbouwen, uitbreiden, logeeraccommodaties, overnachtingsmogelijkheden…de stroom aanvragen houdt niet op, wordt alleen maar groter.

En controleren op misstanden, bijvoorbeeld op de hoeveelheid kampeerders op de minicampings gebeurt nog steeds niet of zwaar onvoldoende. (ferme uitspraken in de Raad: “dat is het absolute maximum…”)….nou, vergeet het maar. Men gaat gewoon zijn eigen gang en trekt zich nergens wat van aan…en waarom zou men ook, want de gemeente maakt het ze niet lastig.

Dinsdag j.l. was er de tweede informatieavond over het onderhoud van de schurvelingen. Hoe goed bedoeld de benadering van de gemeente ook moge zijn, deze is bij voorbaat tot mislukken gedoemd. En men hoeft niet gestudeerd te hebben om dat van tevoren ook voorspeld te kunnen hebben. Je krijgt voor het onderhoud geen vergoeding als je het zelf doet, maar alleen als je het door een hoveniersbedrijf laat verzorgen. Bovendien is de hoogte van het subsidiebedrag afhankelijk van de vraag met hoeveel personen je dit onderhoud samen gaat uitbesteden (hoe meer, hoe hoger het bedrag). Maar uiteindelijk is het subsidiebedrag nooit hoger dan 50% van het bedrag dat het hoveniersbedrijf in rekening gaat brengen. Tel uit je ‘winst’. Ik denk dat vrijwel iedereen gaat zeggen, dat men die prijs niet wil of kan betalen.

Verrassing van de avond was de uitspraak, dat (verreweg de meeste) schurvelingen niet wettelijk beschermd zijn. Hetgeen een boer in de zaal tot de uitspraak bracht: “Dan graaf ik hem af, minder hartstikke duur onderhoud en meer ruimte voor mijn landbouwgrond. De gemeente moet nog maar eens goed nadenken, want na zoveel jaren steggelen over onze “kroonjuwelen”, die volgens vele deskundigen tot erfgoed zouden moeten worden benoemd, zijn dringend noodzakelijke gegevens nog niet eens duidelijk boven tafel gebracht. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *