Ouddorp…altijd wat

Er is van alles weer aan de hand in Ouddorp, zowel qua beleving als vanuit de politiek. Laten we maar met de politiek beginnen, want dan hebben we het leukste nieuws lekker voor aan het einde van dit stukje.

Het bruggetje nabij de haven is in een spoedoperatie door de gemeente verwijderd. De reden was dat het bruggetje, dat deel uitmaakte van een geliefde fietsroute, is aangetast door de boktor. Nou staat veiligheid natuurlijk hoog in het vaandel, maar een “spoedoperatie” door de gemeente vindt meestal plaats omdat men iets voor mekaar wil krijgen zonder verdere discussie en zonder inspraak of wat dan ook. Gewoon weghalen, een voldongen feit. Wel was er nog tijd om een reactie te vragen aan de Dorpsraad (dus zooooo vreselijk spoedeisend was het nou ook weer niet..), maar die dorpsraad gaf als “adviescollege, sprekend namens het volk, dat door deze raad wordt ‘vertegenwoordig’, dat het bruggetje best weg kon, want het was maar een paar honderd meter omfietsen”…..Wat een doordacht en weloverwogen reactie…en niks vragen om een nieuwe..nee, die vraag kwam massaal uit de bevolking, die zich dus niet vertegenwoordig voelde door deze Dorpsraad. Alsof de afstand ook maar iets te maken heeft met beleving, met route, met plezier, met authenticiteit…De wethouder gaat in antwoord op kritiek en vragen, gespuid in de gemeenteraad, nu “een paar maanden nadenken en bekijken hoe een en ander zich ontwikkelt… Daadkracht, heet dat, geloof ik….

Fietsstraten

Afgelopen dinsdag was er een “inloopavond” over de aan te leggen fietsstraten in een bepaald deel van Ouddorp. Een inloopavond, want een inspraakavond, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Fietsstraten zijn straten waarop de fietser heer en meester is en de automobilist slechts gast, althans dat is de theorie, natuurlijk ook weer een wijsheid, die ontwikkeld is achter een bureau. Een ambtenaar legde daar uit, dat het belangrijkste doel was om de automobilist uit de auto en op de fiets te krijgen…en verder, dat er “veilige fietsroutes” zouden worden gemaakt van enkele recreatieparken naar het centrum van Ouddorp. Welnu, die automobilist komt door het eenvoudige bestaan van fietsstraten alleen echt zijn auto niet uit. En die veiligheid is een schijnveiligheid, want op de benoemde straten, o.a. de Dijkstelweg, is de structuur van de weg en het feit, dat er drie agrariërs en een hoveniersbedrijf aan liggen op zich al reden genoeg om aan de veiligheid van de fietsers te denken. Maar het meest vreemde aan het gepresenteerde voorstel zat hem in het feit, dat de voorgestelde fietsstraten slecht een heeeeeel klein deeltje van de aan- en afvoer van de recreatiebedrijven naar en van het centrum vertegenwoordigen. Het leeuwendeel van de recreatiebedrijven ligt aan andere wegen, die veel eerder in aanmerking zouden moeten komen voor het predicaat fietsstraat. Maar hier zijn waarschijnlijk weer duistere machten op de achtergrond aan het werk geweest…achterkamertjespolitiek…en vandaar ook “inloop- ‘in plaats van ‘inspraakavonden”. Aan omwonenden, waaronder ook de agrariers en andere bedrijven is niets gevraagd.

Gezellig en warm

Een warm en vooral muzikaal weekeinde staat ons te wachten. Voor de ware liefhebbers om te smullen. Voor iets minder op muziek ingestelde mensen blijft er overigens ook genoeg over om van te smullen. Maar Concert at Sea, in de volksmond CAS genoemd, zal weer vele tienduizenden liefhebbers trekken en die gaan niet alleen genieten van fantastische muziek, maar die gaan dat ook nog doen onder ideale weersomstandigheden…Heerlijk, zo’n happening, als je maar genoeg drinkt en het hoofd bedekt. Op vrijdagmorgen begonnen de filemeldingen op de radio al en dat gaat gewoon door. Ben wel heel benieuwd of de gemeente de toegezegde handhaving met betrekking tot het aantal kampeerders op de boerderijcampings echt serieus gaat uitoefenen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk wel niet, want zulke toezeggingen zijn nu eenmaal bedoeld als het welbekende doekje voor het bloeden bij raadsvergaderingen…bovendien heeft de wethouder al tijdens die raadvergadering al met droge ogen gezegd, dat het “hartstikke moeilijk is om na te gaan of de boerderijcampings zich aan het maximaal toegestane aantal plaatsen houden”…. Het is niet voor niets, dat de rekentoets op de Pabo weer wordt afgeschaft.

Maar voor iedereen, CAS-bezoekers, “normale toeristen” en bewoners van ons mooie Ouddorp: Geniet met volle teugen van het prachtige weer in ons mooie dorp en haar omgeving…Maar doe het met het oog op het weer wel rustig aan. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Maak er een heerlijk weekend van.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *