Ouddorp…het klimaat…vakantie..denken over en genieten van..

De eerste week vakantie (de scholen in Zuid-Nederland) zit er alweer op. Het Noorden van ons land begint deze week aan de grote vakantie. Hetzelfde geldt voor Noordrijn Westfalen, traditioneel de regio, waarvandaan heel veel mensen juist naar Ouddorp komen om vakantie te vieren. Ja, die vakantievierders weten, waar ze heel mooie en gezellige zaken kunnen vinden, naadloos in elkaar overlopend tot een heerlijk vakantiegevoel. Want Ouddorp staat voor mooi, voor schoonheid, voor een prachtnatuur en vooral ook voor ouderwetse gezelligheid. Wandel door het dorp en het komt vanzelf op je af. Bezoek de toeristendagen en je krijgt naast alle koopwaar de gezelligheid er gratis en voor niks met emmers vol bijgeleverd.

De heel drukke vakantieperiode is dus begonnen en dat is wel te merken ook. Helaas werkt het weer niet echt goed mee. Het is een beetje matigjes, te koud voor de tijd van het jaar en vooral allemaal wat sombertjes. Terwijl het toch niet echt veel regent, ook al denk je soms van wel. Weerkundigen noemen dat “gevoelsregen”….. In de praktijk is het echter gewoon (te) droog. Prettig voor alle vakantiegangers en dus voor het toerisme in het dorp en in de omgeving, maar niet echt prettig voor de natuur. De droogte begint hier en daar zijn sporen echt na te laten.

Eigenlijk zou het zo geregeld moeten kunnen worden, dat het overdag lekker droog (en een beetje warm en zonnig) is. Goed voor een wandeling, een fietstocht of een strandbezoek….En dan in de nacht behoorlijk wat neerslag, zodat planten en bomen wat beter aan hun trekken kunnen komen. Maar ja..…”zoete, lieverkoekjes worden niet gebakken” zeiden onze ouders vroeger altijd. En de natuur laat zich niet naar de hand zetten, ook al denken wij mensen steeds maar weer, dat je natuur kunt maken, liefst vanachter een bureau.

Dat zie je ook als het over het klimaat gaat: Heel veel deskundigen, wetenschappers, politici en andere “weters” uit het elitevolk zijn bezig geweest met het klimaatakkoord. Over ons , maar vooral zonder ons. Het enige, dat wij mogen doen is betalen en onze mond houden. Maar gaat het eigenlijk nog wel over het klimaat?? Want terwijl Jan en alleman over elkaar heen duikelt en zich baadt in het eigen gelijk, gaan klimaatverpesters gewoon door. Onder het toeziend en goedkeurend oog van diezelfde elite…..Denk maar eens aan het vliegen, de toename van de cruiseschepen, aan het feit, dat onze milieuvriendelijke pulsvissersschepen vanwege handjeklap van andere landen worden verboden. Denk vooral ook aan de absoluut volstrekt onnodige woningbouw, de woningbouw van een tweede, een derde huis, enz. en vakantiebungalows en -villa’s….Terwijl honderdduizenden starters jaren moeten wachten op een eigen woninkje, heel zeker ook in Ouddorp. En in de directe omgeving wordt natuur aan de lopende band opgeofferd aan steen…en waarvoor?? Men denkt en doet alsof we “op de goede weg zijn”, maar dat zijn we juist (nog lang) niet.

Maar misschien is dat alles wel des te meer reden om ons voor de komende weken met extra veel plezier en genoegen op de vakantie te storten.  Met ook extra veel aandacht voor al wat groeit en bloeit in Ouddorp en omgeving. Om ons met volle overtuiging als genietende vakantieganger, vaste bezoeker of bewoner te gaan gedragen. In de wetenschap, dat we in een mooie omgeving zijn, en dat we allemaal ons eigen steentje kunnen bijdragen aan het behoud van al dat moois,

Geniet met volle teugen, met aandacht en respect voor iedereen en voor alles wat leeft.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *