Het was heet in Ouddorp

Het lijkt eigenlijk al best weer lang geleden, maar we hebben een serieuze hittegolf achter de rug. En die mocht er zijn!! Alle hitterecords werden met het grootste gemak gebroken, zo ook in Ouddorp. Het laatste record, dat stamde uit 1944 werd meerdere keren gebroken en dat record stond er dus al meer dan 75 jaar. (Dit jaar werd de hoogste temperatuur in Ouddorp ……graden, het oude record van 1944 stond op.….graden). Gelukkig was er aan de kust wel steeds een lekker, verkoelend windje, waardoor het ondanks de hoge temperaturen toch wel goed toeven was aan zee. Op de vrijdagmiddag na, want toen veranderde dat lekkere verkoelende briesje in een echte fohnwind.

Na die hete dagen kwamen er buien met hagelstenen, die zo groot waren als knikkers. Deze buien veroorzaakten in vele delen van het land een enorme schade, maar gelukkig bleven Ouddorp en omgeving hiervan gespaard.

Het is overigens voor een nuchtere Nederlander toch wel een raar fenomeen…de reacties op zo’n hittegolf… Nederland is meteen dagenlang volkomen van de kook. Er wordt over niets anders meer geschreven en gepraat. Als je de tv of de radio aanzet, dan vliegen je de alarmcodes om de oren en er worden weer blikken vol zogenaamde deskundigen opengetrokken. Die deskundigen komen dan om de vijf minuten met adviezen, waarvan je denkt: nou, daar heb ik wat aan. Uit de zon blijven, schaduw opzoeken, veel drinken, goed insmeren….geweldig…als we die deskundigen toch niet hadden!! (En al die adviezen worden geuit met heel dreigende blikken, alsof donder en bliksem ons onmiddellijk zullen treffen als we ze niet subiet opvolgen). Gelukkig is de academische opleiding toch niet voor niets geweest. En elke voorpagina, elk nieuwsbericht, elke talkshow gooit je dood met kreten als “verzengende hitte”, “verschroeiend”, “stikheet”:, “benauwend”…je zou het er warm van krijgen…..

Aan de andere kant zijn er nog altijd hele volksstammen, die ongelooflijk dom omgaan met het fenomeen hittegolf. Mensen die echt zonder enig verstand een dagje naar de Maasvlakte trekken zonder parasols, zonder voldoende drinken, terwijl je daar niets kunt kopen…..die zich aldaar amper insmeren en uren in de brandende zon verblijven, en de hulpdiensten maar overuren draaien…(Maar voor zulke mensen is echt elk advies zinloos).. In Ouddorp gelukkig geen dramatische toestanden. En afgelopen week was alles qua weer weer helemaal normaal: gemiddelde temperaturen en zo nu en dan een buitje.

Zo’n hittegolf (ook aan de Noordpool en op Groenland!!) dwingt toch hopelijk wel tot nadenken. Er is veel mis en de signalen worden steeds duidelijker. Een paar hittegolfjes per jaar zullen we in ons land nog wel aan kunnen (voor velen misschien zelfs wel een aanlokkelijk vooruitzicht), maar de stijging van het zeewaterniveau op middellange termijn baart toch veel zorgen. Zo was het helaas ook wereldnieuws, dat we op onze aarde nu al (halverwege het jaar!!) alle voedselvoorraden voor heel 2019 hebben gebruikt. Hoe schrijnend is het niet, dat zo’n bericht beperkt blijft tot een berichtje op pagina vier, terwijl dagenlang strandplezier met badende mensen de voorpagina’s sieren.

En toch blijven we maar stug doorgaan met bouwen van luxe, maar feitelijk nutteloze huizen, blijven we echte natuur vernietigen voor zogenaamd comfort en luxe, maar dan wel voor de weinigen, die zich die luxe kunnen permitteren en blijven we vanachter het bureau kunstmatige natuur scheppen, zonder acht te slaan op het feit, dat ook daarmee de voedselvoorziening onder druk komt te staan. Het meest schrijnende voorbeeld van hoe dom de “mensheid”momenteel bezig is wat dat betreft, is het verhaal van de bio-energie: Offer in enorme hoeveelheden bos- en landbouwgrond op ten behoeve van de hooggeprezen groene energie…hoe ver mag de groene dictatuur nog gaan alvorens ze tot stoppen wordt gedwongen?

Wat sombere overpeinzingen..soms kan het niet anders..maar dat wil niet zeggen, dat we onze gasten van Ouddorp en omgeving niet graag het allerbeste toewensen met veel plezier, een fijne vakantie en genieten van al het moois dat ons gegeven wordt ( en in het kader van bovenstaande een keertje apart hulde voor de “eenvoudige “kampeerder. Die er met tentje en fiets op uit trekt.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *