Vakantie in Ouddorp en…andere overpeinzingen

Het was warm, druk, soms overvol, maar zeker ook hartstikke gezellig de afgelopen dagen in Ouddorp en omgeving. In het warme weekeinde beleefde het strand een bijna ongekende topdrukte, maar gezien de temperaturen was dat natuurlijk ook wel te verwachten. Ondanks de aantrekkelijkheid van het dorp en de omgeving kun je nu toch alweer merken, dat de (school)vakanties ten einde lopen, want hoewel het in het weekeinde heeeeel druk was, merk je dat het midweeks al veel rustiger is. Wat dat betreft is Ouddorp en omgeving toch wel heel speciaal een “zomervakantie-oord” met een enorme hoeveelheid bezoekers en gasten in pak ‘m beet acht weken zomervakantie en in enkele korte feestdagen vakanties als Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Dat gegeven zou voor de beleidsmakers en de vakantieondernemers toch een signaal moeten zijn om na te (gaan) denken over en om actie te (gaan) voeren inzake een veel betere spreiding van de bezoekersaantallen dan nu het geval is. En er zijn andere zaken die aandacht verdienen: wat te denken over de enorme chaos op de dam en op andere plekken veroorzaakt door het “wildkamperen” door eigenaren van campers. Een van die mensen was zelfs zo brutaal om een bordje achter zijn raam te plaatsen met de tekst “home is where my camper is parked”. De brutalen hebben de halve wereld maar verpesten die wereld voor anderen. Het fenomeen betekent natuurlijk ook, dat ons gemeentebestuur, onze beleidsmakers en de handhavers van dat beleid gewoon hun werk niet goed doen. En het betekent ook bijna automatisch, dat geldwolven onder de recreatieondernemers met een beperkt vermogen om verder te kijken dan hun neus lang is nu meteen weer gaan roepen, dat ze dus meer mogelijkheden moeten krijgen om uit te breiden en uit te breiden en uit te breiden…en nog meer geld te verdienen…rupsjes nooit genoeg. Maar de chaos, de onvrede en de enorme rotzooi veroorzaakt door het wildkamperen schreeuwt om nadenken, beter en andere beleid en meer strengere handhaving…want genoeg is genoeg en waar niet is verliest de keizer zijn recht, maar ook de eigenaar van een camper…als je met een tentje geen plaats kunt vinden op een camping zet je dat tentje ook niet neer op het grasveldje bij de kerk…ik bedoel maar..

Iets heel anders:
Steeds meer negatief in het nieuws komen de windmolens…..en terecht…..De provincie Zuid-Holland dreigde volgens ons gemeentebestuur een jaar of vijf geleden nog, dat als deze gemeente niet zou meewerken aan de plaatsing van zo’n zeventig windmolens, dat de provincie dan zelf het heft in handen zou nemen…nu krabbelt de provincie terug en benoemt bijv. de Hoekse Waard als een gebied waar maar beter geen windmolens gebouwd moeten worden en de provincie staat zelfs huiverig tegenover het überhaupt verder bouwen van die dingen. Maar bij ons gemeentebestuur liep het met al die dreigementen al dun door de broek en dus is in hoog tempo gebouwd aan deze windmolens. De meeste van de geplande staan er inmiddels of staan in de steigers. Vele tientallen windmolens, waarover ons gemeentebestuur ook nog met trots durft te zeggen, dat we nu exporteur van energie worden!! Maar waardoor ook het uiterlijk schoon en het leefplezier van vele duizenden inwoners van Nieuwe en Oude-Tonge voor minstens 20 jaar volkomen is en wordt verpest. En dat geldt zo meteen ook voor de inwoners van Middelharnis en Stad.

Als je als bewoner van dit eiland ontwikkelingen beschouwt op dit eiland en tegelijkertijd ziet wat er zich elders afspeelt en hoe daarop wordt gereageerd, dan snap je het soms niet helemaal meer. In Brazilië verdwijnt in hoog tempo het Amazonewoud, de groene longen van de aarde. Door het bewust in de fik te steken schept men daar landbouwgrond. Diezelfde landbouwgrond wordt hier in hoog tempo opgeofferd voor zinloze en nutteloze steenmassa’s. En op de nieuwe landbouwgrond in Brazilië gaat men dan veevoer voor onze massa-bio-industrie telen en “brandstof” voor onze zogenaamde schone energiecentrales. En die massa-bio-industrie hier, die is zo ongelooflijk dieronvriendelijk georganiseerd, dat je er gewoon geen voorstelling van kunt maken. Zo sterven er tienduizenden kippen, varkens en koeien elk jaar weer door een verschrikkelijke dood in een vlammenzee. Om dat men te beroerd is om kosten te maken voor een fatsoenlijke sprinklerinstallatie.

We eindigen dit stukje weer over toerisme en vakantie in Ouddorp en omgeving, zowel positief als negatief. Er was en is sprake van een mooie zomer met veel (vakantie)plezier, veel gezelligheid, drukte zonder al te veel problemen en heeeeel veel gasten, die zich heeeeel goed hebben gedragen en die zichtbaar en hoorbaar hebben genoten. We hopen, dat we nog een hele tijd toeristen en gasten mogen blijven begroeten in ons mooie Ouddorp en in de prachtige omgeving. Alleen is het te hopen, dat voor een volgend jaar veel beter de veiligheid van iedereen en alles in de gaten wordt gehouden, hetgeen alleen maar kan met veel meer politie, zowel in mankracht als in beschikbare voertuigen. Want ALS er iets gebeurt van enigerlei ernst, dan zijn de gevolgen wellicht niet te overzien. Als u nog z’n bofkont bent, dat u nog vakantie heeft: veel plezier en geniet er van…en anders: in de weekeinden kun je ook volop genieten.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *