De wegen van de overheid zijn ondoorgrondelijk.

We hebben het al vaak gezegd en geschreven en nog veel vaker gedacht: onze (gemeentelijke) overheid bewandelt vaak onbegrijpelijke wegen. Zelfs met de beste wil van de wereld zijn sommige ideeën en plannen van de gemeente Goeree-Overflakkee voor een normaal mens gewoon niet te volgen.

Het meest in het oog springende stukje overheidsbeleid voor wat betreft Ouddorp en omgeving is het aanleggen van zogenaamde fietsstraten. Dat zijn straten waarop de fietser “de baas” is en automobilisten “te gast”. Dat klinkt fantastisch, maar in de praktijk is dat vaak – en zeker nu in Ouddorp – niet het geval.  Een drietal wegen zijn aangewezen om te worden omgebouwd tot fietsstraat: de Bokweg, de Dijkstelweg en de Klepperweg. Zeker waar het gaat om de Dijkstelweg is dat voor iedereen met een beetje gezond verstand onbegrijpelijk. Het idealisme dat achter deze plannen schuilgaat is natuurlijk het scheppen van “veilige” fietsroutes vanaf de grote recreatieterreinen naar het centrum van Ouddorp (en mede daardoor het ervoor zorgen dat de automobilist zijn auto laat staan en de fiets pakt).

Op deze “bureau-wijsheid” valt heel veel af te dingen: Ten eerste is met name de Dijkstelweg nooit echt veilig te krijgen voor fietsers, omdat er grote landbouwbedrijven aan liggen, een hoveniersbedrijf en een fietsverhuurbedrijf. Dit soort bedrijven hebben hun eigen drukke (auto) verkeer en voor wat betreft de laatste twee bedrijven geldt dat natuurlijk al hun (drukke) klandizie deze bedrijven bezoekt met de auto.
Er wordt schijnveiligheid gecreëerd.

Ten tweede is de geopperde gedachte van het scheppen van veilige fietsroutes vanaf de grote recreatieparken naar het centrum pure flauwekul. Van deze fietsstraten zullen slechts de gasten van een enkel park gebruik maken om de simpele reden, dat er slechts een enkel park aan ligt. Vrijwel ALLE grote recreatieterreinen worden niet bereikt via deze straten. Hier bovenop komt nog, dat juist nu, in de herfst, deze straten worden opgebroken en wekenlang zijn afgesloten voor alle verkeer. Dat is een ramp voor ALLE bedrijven langs de Dijkstelweg, een grote economische schadepost. Gaat de gemeente dat aan de betrokken ondernemers compenseren?

En dan hebben we het nog maar niet over het feit dat er nu met man en macht aan dit waanidee gewerkt moet worden (wie heeft daar eigenlijk belang bij?), terwijl elders in de gemeente straten en wegen hard aan een opknapbeurt toe zijn.

Wat te denken bijvoorbeeld van de Breenstraat op Havenhoofd?  Deze straat ligt er al heel lang zwaar verwaarloosd bij en zou dus veel meer prioriteit moeten krijgen. Het asfalt van de drie “fietsstraten” was nog lang niet versleten, de wegen lagen er perfect bij, zeker vergeleken met veel andere wegen. En heel stiekem gaan de gedachten uit naar het fietsbruggetje dat gesloopt is maar waar geen geld voor vervanging beschikbaar schijnt te zijn. Als klap op de vuurpijl beginnen ze met heel de operatie aan de fietsstraten en andere toeristische wegen aan het begin van de herfstvakantie, planologisch voor een toeristengemeente gewoon een misser eersteklas…..maar ja, vanachter het bureau ziet de wereld er altijd anders uit. 

Gelukkig is het dorp Ouddorp en zijn prachtige omgeving nog steeds een warm toevluchtsoord voor zeer velen, die van rust en stilte en van natuur en natuurschoon houden en die zich niet laten tegenhouden door de wonderlijke fratsen van de gemeentelijke overheid.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *