Fietsstraten in Ouddorp

Open brief over de fietsstraten in Ouddorp

Beste lezer, Geacht college van B & W en leden van de Gemeenteraad. Ja, ook aan u is deze open brief gericht. Dan kun je beter een brief naar het Gemeentehuis sturen, hoor ik u zeggen. Nou dat deed ik al op 7 augustus 2019, ruim voor de werkzaamheden een aanvang hadden genomen. Toen schreef ik mijn vragen en opmerkingen over uw plannen al in mail. De volgende dag een mailtje dat de brief aangekomen was. En één maand later, precies op dezelfde dag dat er een brief kwam dat de werkzaamheden zouden aanvangen, een brief dat hij was “doorgestuurd”. En nu, drie maanden later nog steeds geen antwoord. Nu weet ik dat ambtelijke molens langzaam draaien, soms even, of een poosje worden stilgezet. En ja we hebben allemaal vakantie nodig, maar drie maanden …..je vraag je af, is dat nou corr..t of corr..t . Je mag zelf de letters up of ec invullen. Mijn mening doet er niet toe. Ik hoop in ieder geval wel dat ze de krant lezen.

Maar waar gaat het om:
Allereerst wil ik me distantiëren van Duitsland haat. Er is er niet één, maar dan ook niet één van de huidige Duitse generatie waar ik mijn vinger naar zal opsteken. Wel schreef ik dat we nog steeds dankbaar zijn dat 75 jaar geleden de Duitse borden zijn weggehaald. Dat staat en blijft staan. Het zijn zeer correcte weggebruikers, op de fiets rijden ze keurig achter elkaar met de kinderen afgeschermd. Ze dragen allemaal een helm en ze stoppen bij de kruising. Ze wijzen hun kinderen dan op de gevaren en steken correct over. Met hun auto stoppen ze voor een fietser. Allemaal heel correct en beleefd. Als je als Gemeente denkt een Duitser in het verkeer te moeten opvoeden of beschermen, heb je het mis. Een voorbeeld voor menige Ouddorpse chauffeur die nog snel even de kinderen op school moet brengen, of eigenlijk te laat is vertrokken, of een Append schoolkind. Maar het gaat om de onlogica van de bebording. Dan moet je als gemeente ook het speerpunt niet verleggen.

Als je een nep bord plaatst en er in het Duits onder zet dat het ook voor hun eigenlijk nep is, dan doe je het niet goed. Wees dan ook zo dom en zet het er in het Engels, Frans, Russisch en Pools onder.  Als je een misser maakt, en je probeert het goed te maken met een blunder, wordt het gelijk een Grote Misser. De discussie dat het bord er gewoon niet hoort hoeft niet meer gevoerd te worden en is voor iedere Ouddorper duidelijk.

Wat me ook nog dwars zit, is dat er door de Gemeente gesteld wordt, er is maar één brief uit de Bokweg en voor de rest eigenlijk geen commentaar. Nou dan hebben ze op de voorlichtingsavond niet aanwezig geweest of ze hebben niet geluisterd. Dus burgers van Ouddorp zeg niet alleen “dat was een goed stukje in de krant Wim“ maar bel het door u gekozen gemeenteraadslid op en laat weten wat je er van vind. Want die zijn in het Verkeers Circulatie Plan (V.C.P.) niet goed voorgelicht en hebben een verkeerd besluit genomen. Want de borden zijn een aanfluiting en horen niet in Ouddorps dreven. En ook nu nog moeten ze de onderschriften bij de borden nog goedkeuren, al staan ze er wel weer.

Maar het werkt wel. Gisteravond kwam er een Duitse auto uit de Koolweg, stopte bij het bord aan het begin van de Bokweg. Snapte blijkbaar niet wat die Nederlanders met die onduidelijke afkortingen en onderschriften bedoelen. Nam het zekere voor het onzekere, keerde om en reed via de Dirkdoensweg naar het dorp. Dus ook een Duitser snapt er niets van. En daar is het nou juist voor.

Ik hou maar op, maar als je vanuit de bevolking merkt en hoort dat er weerstand is voor Duitstalige borden, en je hangt dan een kleiner Duits bordje op? Zeg nou zelf. Of maakt het wat uit, als je iemand vermoord. Ja maar het was maar een klein meisje.

Een antwoord op mijn brief zal er waarschijnlijk pas komen nadat het gemeentebestuur fietsend vanaf de Klepperstee naar Centrum Ouddorp, na een hapje en een drankje, de fietsstraten officieel in gebruik hebben genomen. Ik zal naar jullie zwaaien. Kom ik misschien wel in de krant. Maar die rode kaart zal ik opsteken.

Wim Grinwis Bokweg Ouddorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *