Waarom altijd dat gedraai en gekonkel?

Een betrouwbare en geloofwaardige overheid…. Wat zou dat heerlijk zijn. Dat je er als burger van uit zou mogen gaan dat de overheid (die er is om jou te dienen!! en die door jou betaald wordt!! en die door jou gekozen wordt!! en namens jou moet regeren!!) niet alleen het beste voor je probeert te regelen, maar dat ook loepzuiver, glashelder en hartstikke open en eerlijk zou doen.

Helaas is dat zeer vaak (vrijwel nooit) het geval. De landelijke overheid draait en kronkelt vrijwel dagelijks en is wat mij betreft al zijn geloofwaardigheid al lang verloren. En daarmee ook het apparaat dat de overheid ten dienste staat: het ambtenarenapparaat.

Ik ga er niet te ver op in, maar denk eens aan de belastingdienst, aan het OM, aan corruptie bij de douane, aan een staatssecretaris die zegt dat een Marokkaanse minister haar niet wil ontvangen, maar die te laf is om het probleem van uitgewezen Marokkanen recht voor zijn raap aan te kaarten. Of denk aan Rutte die in zijn eerste leugen niet gebleven is, die de grootst mogelijke problemen weglacht, maar die echt heikele zaken het liefst niet oppakt.

Maar dichter bij huis is het van hetzelfde laken een pak. Je zou denken: dichter bij de mensen, herkenbaarder, aanspreekbaarder, benaderbaarder…..Vast en zeker ook eerlijk(er) en open(er). Helaas is dat ook een foute gedachtegang.

Wie de politiek volgt op GO of wie daarmee te maken heeft (gehad) weet vaak (helaas) wel beter. Ik ga niet allerlei zaken heel diep uitwerken, maar ik geef hier een aantal herkenbare voorbeelden van zaken die in onze gemeente hebben plaatsgevonden.

Het windmolendossier: vanaf ’t begin gedraai, dreigementen, hallelujah over ’t energieneutrale eiland, schijnbeloftes, gepaai met fondsen.
Werkelijkheid: andere gemeentes trekken zich van de provincies weinig aan; de provincie zelf twijfelt aan het nut van deze energie; nu al zoveel productie, dat we gaan “exporteren” (over de ruggen van de inwoners), fondsen die een sigaar uit eigen doos zijn.

Het zwembaddossier: gedoe om ’t Zuiderdiep (dat moet zondag gesloten blijven, zg. om kosten (want zuiveringstechnieken!), de Staver… het openlijk flirten met een nieuw bad in Middelharnis, een hoop ophef over de gezondheid bij het baden in de Staver, maar met een nietszeggend en waardeloos rapportje van (alweer!!) een extern bureau is de zaak geklaard en zwijgt de raad.

Het sportveld-dossier: als het niet zo treurig was zou je er om moeten lachen, maar huilen is meer op zijn plaats (nietwaar DBGC?). Verenigingen die de vitaliteit van de kernen moeten bewerkstelligen worden in de steek gelaten. Al die vrijwilligers (die in tegenstelling tot college- en raadsleden geen enkele vergoeding krijgen) laat men letterlijk bungelen, jarenlang, en maar praten over “vitale kernen”.

Helledijk in Oude-Tonge: zonder moreel of historisch besef graaft men een middeleeuwse dijk af om de grond te kunnen gebruiken voor luxe projecten aan de Noordrand. Vragen van o.a. het CDA worden nauwelijks beantwoord (het CDA dringt ook niet aan).

Er zal als doekje voor het bloeden een “nieuwe” dijk worden aangelegd. Daarvoor wordt agrarische afvalgrond met bieten- en aardappelafval gebruikt. Vragen daarover worden afgewimpeld met beloften. Maar in plaats van dat die worden nagekomen sluit men liever de weg naast die dijk, zodat in het “duister” de dijk kan worden afgewerkt.

Dossier Ouddorp: Stichting Natuurlijk Ouddorp wordt al jaren met een kluitje in het riet gestuurd, vragen over allerlei ter zake doende onderwerpen worden niet of niet correct beantwoord of lacherig weggewimpeld.

Ik noem de recreatieve ontwikkelingen, bouwvergunningen, gemeentelijke (tonnen!!) geld in commerciële ontwikkelingen zoals het Strandtheater “De Houten Kaap”, wegwijzers ten behoeve van bevriende ontwikkelaars maar niet voor iedereen, het bruggetje dat niet zou worden vervangen “na goed overleg met de dorpsraad” maar misschien toch weer wel, maar dan eerst na nader onderzoek (misschien iets voor een extern bureau?).

Ik noem de kerkenpaden die door kwaadwillende landeigenaren bewust worden afgesloten, de fietsstraten (ten behoeve van wie eigenlijk??)

Het dossier Fort Frederik: ik heb er mijn laatste column aan gewijd. Een verhaal vol ellende voor de bewoners, dreigementen, het leven zuur maken, zogenaamd “goede gesprekken”, gekonkelefoes met documenten, gedraai met toezeggingen, een overleden oud-wethouder, die plotseling niet meer mag worden geciteerd als “bestuurder”, zelfs weggezet wordt als iemand die zijn boekje te buiten is gegaan, maar om wie wel krokodillentranen worden geplengd bij het afscheid van raadslid van Dam.

Het dossier Appartementen Oostdijk in Oude-Tonge: bewoners van de Dabbestraat krijgen pal achter hun huis appartementsgebouwen van elf meter hoog. Weg privacy, weg woongenot. De vergunningen zijn al verstrekt. De bewoners hebben “niet adequaat gereageerd”. Ach dat zal best. Het zijn altijd de bewoners die “niet adequaat reageren”, of het nou in de Dabbestraat is, of bij het Windpark De Krammer of bij bouwvergunningen in het Schurvelingengebied in Ouddorp. Technisch gesproken zal dat vast wel kloppen.

Maar het is ons gemeentebestuur, dat verkeerd met zijn burgers omgaat. Niet juist voorlicht. Niet “to-the-point” groepen mensen/bevolkingsgroepen uitnodigt voor een gesprek om zaken te bespreken, om groepen van rechtstreeks betrokkenen, de ene keer een klein clubje (bijv. de bewoners van de Dabbestraat in Oude-Tonge of de bewoners van de fietsstraten in Ouddorp) en de andere keer een heel dorp (bijv. bij Windpark De Krammer of bij het storten van de staalslakken in Oude-Tonge).

Wat een klaagzang zullen sommigen zeggen. Dat klopt. Want er gebeurt veel goeds in de gemeente, maar dat valt altijd weg tegen dat soort dingen. Dingen die geen toevallig ongelukje zijn (geweest), maar die symptomatisch zijn. En die daardoor een gevoel van welbevinden in de weg staan. Zo niet erger.

Want een burger moet er blindelings op kunnen vertrouwen dat zijn of haar overheid hem of haar niet bedriegt. En ook al denk je iets “goed te kunnen praten” met een schijnredenering, als je dat doet ben je als bestuurder al fout bezig.. Maar het is nooit te laat om……….

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *