Ouddorp & Europa

Het lijkt wat ver van elkaar: Ouddorp en Europa, maar dat is niet zo. Ze hebben van alles met elkaar te maken, maar helaas worden juist die zaken vaak niet genoemd als het om de Europese verkiezingen gaat. Hetgeen overigens de verkiezingen voor het Europese parlement moet worden genoemd, maar dat terzijde.

Voor die verkiezingen zijn ook Ouddorpse politici actief bezig geweest, net zo goed trouwens als politici van elders op dit eiland. Op zijn minst wordt door deze politici moeite gedaan ons duidelijk te maken, dat Europa voor ons allemaal heeeeeel belangrijk is. Bijvoorbeeld omdat Europa aanwijzingen, richtlijnen en regels geeft met betrekking tot het milieu en het klimaat. De echte klimaatgoeroes roepen bijvoorbeeld om het hardst, dat we met elkaar honderden miljarden euro’s moeten uitgeven, natuurlijk vooral op te hoesten door de burgers en heel zeker nauwelijks door de ondernemers “om te kunnen voldoen aan de regels van Europa met betrekking tot het redden van het klimaat”. Zo moeten we van het gas af en moeten we allemaal elektrisch gaan rijden, wat nu al problemen geeft, enz.

Ik ben net een weekje in Duitsland geweest. Daar word je doodgegooid met grote reclameborden, waarop voor de Duitse burger (vrij vertaald) staat, dat ze allemaal aan het gas moeten en dat ze daarvoor vette subsidies kunnen krijgen. In de hoofdstad liggen vele straten open vanwege het aanleggen van het gasnet…..Oftewel:  Europa is niet voor iedereen hetzelfde…..maar dat wisten we eigenlijk al lang. Zo wil men in Duitsland al langere tijd absoluut geen uitbreiding van het aantal windmolens, terwijl bij ons…

In Ouddorp wordt steen na steen na steen de natuur verdreven en/of kapot gemaakt. Verstening noemen we dat. En onze politici blijven daaraan meewerken, ook al roepen ze in koor, dat ze dat niet doen.

Bijvoorbeeld: twee prachtige, mooie en gezellige campings, waarop tot voor kort de modale burgers van dit eiland en van daarbuiten hun weekenden en hun zomervakanties doorbrachten in betaalbare en goed onderhouden, gezellige caravans, met daarvoor en daaromheen kleine tuintjes met een stukje gras, een heggetje en op het miniterrasje wat potten met mooie rode geraniums zijn opgeofferd aan het grote geld. Natuurlijk noemen politici dat anders, die spreken van een “noodzakelijke kwaliteitsslag”, maar ze kunnen niet in eigen woorden uitleggen wat daaronder moet worden verstaan en vooral niet waarom die zogenaamde “kwaliteitsslag” eigenlijk zo noodzakelijk is.

In plaats van die gezellige kampeerterreinen is er een hele dure steenmassa neergezet, zogenaamde vakantiehuisjes, maar in werkelijkheid beleggingsobjecten voor de beter gesitueerden. En die ondernemers blijven in de lokale krantjes zichzelf maar dikke tienen geven vanwege hun “verantwoorde ecologische aanpak “, waaronder ze dan vooral verstaan dat een plas water op het stenen terrein ligt met riet en links en rechts wat kunstmatig, zichtbaar onnatuurlijk groen. Als je zulke stukken leest in de plaatselijke krant vraag je je af waarom die ondernemers niet al lang een Oscar voor de beste acteerprestaties hebben ontvangen.

En het gaat maar door…ondernemers roepen om t hardst, dat ze “lekker groen bezig zijn”, dat hun steenmassa goed is voor de werkgelegenheid (busjes vol met Poolse schoonmakers en –maaksters) en maken zich op voor de volgende actie, bijv. het verplaatsingsgebied…..want er kunnen nog veel meer huisjes worden gebouwd..…tot heil van Ouddorp en de bevolking van dit heerlijke dorp.

En ondertussen leggen de bijen en de hommels, de vlinders, de insecten met miljoenen het loodje en we zien steeds minder (weide)vogels, simpelweg, omdat ze er niet meer zijn…

Er is nog veel te redden in en om Ouddorp, maar dan moet met name de politiek zich anders gaan opstellen: niet over “grenzen aan de groei praten”…maar duidelijk grenzen afbakenen, geen rekbare, maar hele concrete en niet op te rekken grenzen…..genoeg is genoeg. Als onze (lokale) politici de (lokale) ondernemers niet een halt toeroepen in hun eindeloze verlangen naar steeds meer (geld), dan gaat het helemaal mis.

En die politici kunnen (en moeten) dat doen door zich bijvoorbeeld niet te verschuilen achter de (grote) richtlijnen van Europa, maar zich heel concreet bezig te houden met het idee daarachter: onze dagelijkse leefomgeving…..onze levens…..onze schepping.

Het is nog (steeds) goed in Ouddorp, maar de grenzen zijn niet alleen al lang bereikt, maar zelfs dik overschreden. Laten wij met zijn allen zorgen dat wat er nog is ook blijft. En terwijl wij daarmee bezig zijn: laten we er met volle teugen van genieten!!

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *