Ouddorp…de grote vakantie is begonnen.

Dit weekend begint regio midden als laatste aan de grote zomervakantie, dus het officiële “hoogseizoen” kan losbarsten. Desondanks was het de afgelopen week zowel in de omgeving van Ouddorp als op de stranden (nog) tamelijk rustig. Waarschijnlijk heeft het specifieke, van ouds bekende typisch Hollandse zomerweer met zo’n twintig graden, met een buitje, met bewolking de pret hier en daar ook wel wat gedrukt.

Maar voor volgende week zijn de weersvoorspellingen heel veel beter. Er worden zelfs tropische temperaturen voorspeld. Dus laat die zomer maar komen en laat de vakantievreugde maar losbarsten. En een (kleine) tip voor al onze gepensioneerden: ondanks een zwaarbevochten pensioenakkoord kan het erin zitten, dat er volgend jaar alsnog gekort gaat worden op de pensioenuitkeringen Een reden temeer om dan nu nog maar eens extra te genieten van wat Ouddorp en omgeving aan moois en waardevols te bieden heeft. En daarbij dan ook vooral te ontdekken, dat al die poenerige, dure, luxe, “recreatie-dikdoenerij” helemaal niets toevoegt aan wat de natuur in hechte samenwerking met het dorp ons allemaal te bieden heeft.

Stikstof en wat er mee samenhangt…

Steeds meer projecten in ons land zijn of worden stil gelegd, doordat de Hoge Raad heeft besloten, dat overheden moeten kunnen aantonen, dat deze projecten geen vergroting van de hoeveelheid stikstof met zich meebrengen. Daar waar dit betekent, dat broodnodige nieuwbouw van keihard noodzakelijke huizen ook stagneert, is dat diep te betreuren. Maar daar waar of andere keuzes kunnen worden gemaakt (bijv. beter openbaar vervoer in plaats van meer asfalt) of waar zinloze, luxe tweede woningen worden gebouwd of peperdure en voor de gewone mens niet te betalen vakantiewoningen, die zeer vaak leeg staan, is het al lang vijf voor twaalf.

Ook in Zeeland worden projecten stilgelegd, maar op Goeree-Overflakkee hoor of lees je daar niets over. Het gaat allemaal gewoon door…alsof we hier op een andere planeet wonen…het eilandgevoel zeker. Maar stikstof tast de natuur in ernstige mate aan en wat de natuur aan “middelen” heeft om om stikstof te bestrijden, zoals bomen en struiken, worden eerder weggehaald, dan bij geplant. Goed rentmeesterschap, zeker. Vorige week nog stonden de lokale kranten vol van de “fantastische” veranderingen op en langs de Vrijheidsweg. Wethouder Both bleef maar hoera roepen. Het was allemaal prachtig geworden en eerder kritische Ouddorpers zouden nu zelfs razend enthousiast zijn, volgens de wethouder dan. Ik vraag me altijd weer in alle gemoede af, waar politici die “enthousiaste” bewoners weten te vinden, maar waarschijnlijk vinden ze die in hun grote duim bij het zuigen. Toevallig een paar dagen later berichten in de landelijke media over de negatieve gevolgen van het planten van helmgras (dat massaal geplant is langs de Vrijheidsweg), het “sterke” helmgras, dat met zijn diepe wortels het leven voor ander groen onmogelijk maakt. En juist dat groen is langs de Vrijheidsweg massaal weg gehaald, terwijl juist dat groen leven biedt aan de zeer noodzakelijke insectenwereld en terwijl juist dat groen zorgt voor opname van stikstof, helmgras doet niets…..

De politiek is ook aan de grote vakantie begonnen. Hopelijk vinden de dames en heren college- en raadsleden door een goede vakantie hun gezonde kijk op zaken terug en komen ze voor wat betreft diverse projecten alsnog tot inkeer. En gaan ze zich dan inzetten voor de werkelijke problemen op het eiland en voor de mensen, die in die problemen zitten. Want dat gebeurt nu veel en veel te weinig.

Maar voor hier en nu: geniet allemaal van Ouddorp en omgeving in hopelijk het prachtige weer, dat ons voorspeld is.

Stekelpaardje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *